Magic magic !
TV asetuksen käyttö kannattaa opetella kunnolla niinkuin kaikki muutkin asetukset. Se on mun henkilökohtanen favourite. Valolla voi kikkailla loputtomasti, ja sitä voi tehdä ympäri vuoden.
And let´s not forget shooting in the dark.
Pimeää on niin monenlaista. On pilkkopimeää, hämärää, puolihämärää. En edes keksi kaikkia eri pimeänmuotoja. Noh, kyllä te tiedätte. Tammikuussa juuri ennen pimeää on se kuuluisa sininen hetki. Mun lemppareita. Syksyllä voi testailla valotuskikkailuja kynttilänvalon avulla.
Tässä tulee esimerkkejä mitä kaikkea voit tehdä kikkailemalla valolla ja asetuksella TV ( mikäli olet Canonisti ) eli time value, aikavalotus.
Kuinka liikkuva kohde pysäytetään tai sekava tausta rauhoitetaan? Työkalut molempiin löytyvät valotusohjelmakiekosta. Ajan esivalinta-automatiikalla hallitaan liikettä ja aukon esivalinnalla terävyysaluetta.
Valotusajalla kuvaaja ohjaa valon määrää ja liikkeen toistoa. Lyhyt aika pysäyttää hetken, pitkä valotus näyttää liikkeen vaiheet. Oikea aika estää myös tärähdyksen.
Oikea ohjelma liikkeen hallintaan on valotusajan esivalinta-automatiikka, jonka lyhenne Canon- ja Pentax -kameroissa on Tv (Time value), muilla merkeillä S (Shutter priority). Näissä kuvaaja valitsee haluamansa valotusajan (suljinajan) ja kamera siihen sopivan himmenninaukon.
Täysautomaattivalotuksessa (Auto ja P) kameran aivot päättävät valotusajan kuvaajan toiveita kyselemättä. Kirkkaassa valossa kamera käyttää lyhyttä suljinaikaa ja hämärässä pitkää.
Liike pysähtyy sitä varmemmin, mitä lyhyempää valotusaikaa käytetään.
Ohi kiitävän auton jäädyttämiseen tarvitaan ehkä 1/4 000 s:n valotusaika, kävelijä pysähtyy noin 1/125 s:n ajalla. Jos taas kuvaaja haluaa näkyviin liikkeen vaiheet, on valittava pitkä aika. Esimerkiksi puron virtaus tai puiden huojunta tuulessa saadaan näkyviin noin sekunnin valotusajalla.
Pysähtymiseen vaikuttaa nopeuden lisäksi liikkeen suunta ja etäisyys. Jos kohde liikkuu kameraa kohti tai siitä poispäin, se voi tallentua terävänä aikapykälää pienemmällä arvolla kuin sivuttaissuuntainen liike. Myös kaukana sijaitsevat kohteet pysähtyvät helpommin kuin lähellä kameraa tapahtuva liike.
Kynttilä kuvissa valotusaika oli 0.5 s – 2.5 sekuntiin. ISO oli 50-160. Aukko f/4.5 – f/20. Eli tässä on kokeiltu vähän kaikenlaista. Tuloksena voi olla mitä jännempiä kuvia, outoja valoilmiöitä, ja the oldest trick of them all, käsivaralta kuvattaessa sekunnin valotusajalla kun heiluttaa kameraa niin tulee jänniä valojuovia xD Ei muuta ku testaamaan ! 🙂
Nuo ekat vesikuvat ovat harjoituskuvia joita otettiin kevättalvella, sikoni oli assarina, heitti vettä ämpäristä ja minä pysäytin liikettä ! Se on NIIIIN mielenkiintoista. Vaatii nopeutta ja valoa. Suljinajat olivat siinä 1/2500 s – 1/6400 s paikkeilla 🙂 ISO kaikissa 800.
Ei muuta ku kikkaileen !
PS. aika usein törmää tähän yli/ali valotusilmiöön: ” kuvasi on yli tai alivalottunut. ”
EI ole. Mielestäni ei ole huonoja kuvia tän suhteen. On jokaisen omassa päätettävissä kuinka kuvansa valottaa mikäli tietää mitä tekee ja tietää mitä kuvalta haluaa. Ylivalottunut voi olla kaunista samoin kuin alivalottunut. Se on sitten eri asia kuinka joku muu sen näkee. Kuvaaminen on taidelaji ja taidetta voi nähdä niin monella eri lailla.
Vastaa