Kukaan meistä ei ole täydellinen ja me kaikki teemme virheitä. Aina siitä, kun Historianetin mukaan ensimmäisen valokuvan vuonna 1825 ottanut Joseph-Nicéphore Niépce aloitti valokuvaamisen historian, jokainen maailman huippuvalokuvaaja on ollut joskus aloittelija. Jotkut valokuvaajat saattavat olla luonnollisesti lahjakkaita ja tekevät vain hämmästyttävää työtä siitä hetkestä lähtien, kun kamera annetaan heidän käsiinsä, mutta näin ei ole useimmilla meistä. 

On hyvin mahdollista, että jos olet aloitteleva valokuvaaja, tulet tekemään virheitä. Monet kuvaajat ovat tehneet nämä samat virheet aluksi, joten päätimme koota ne listaksi, jota sitä voit hyödyntää. Opi välttämään virheet vinkkiemme avulla.

Kuvan keskittäminen

Kun useimmat meistä katsovat ensimmäisiä ottamiamme kuvia, näemme yleensä horisonttiviivan sijoitettuna kuvan keskelle. Tämä on yksi yleisimmistä virheistä, joita uudet valokuvaajat tekevät aloittaessaan. Joskus se on hyvä asia, mutta ei aina. Ongelmana on, että se leikkaa kuvan kahtia ja jättää ihmiset katsomaan kuvaa miettien, kumpaa puolta tulisi katsoa ja mikä on tarkoitettu kohde. Kun otat valokuvia maisemista tai muista kohteista, joilla on horisontti, on parasta sijoittaa horisontti yhdelle kolmannesta rivistä. Kolmasosan sääntö on yksi valokuvaamisen perusasioista.

Huomio pois kuvan pääkohdasta

Tämä virheen voi tehdä huomaamattaan. Kuvaaja voi vahingossa sisällyttää kuvaan jotain, joka poistaa fokuksen kuvan pääkohteesta – esimerkiksi pylvään, joka näyttää vain kuvan läpi menevältä palkilta. Tämä johtuu siitä, että kiinnität aiheesi niin paljon huomiota, että et huomioi mitä sen ympärillä on.

Huono valoitus

Huonossa valossa kaikki kuvat näyttävät amatöörin ottamilta. Valoa voi olla joko liian vähän tai liian paljon, jolloin etenkin muotokuviaa, kohde näyttää kalpealta. Parasta on ottaa kuvia ulkona luonnonvalossa. Ulkona kuvia ottaessa on huomioitava se, että ei ota kuvaa suoraa auringon valoa kohti, jottei kuvaan tulisi tummaa varjoa. Jos sinua kiinnostaa valokuvauksen lisäksi pelaaminen, lue lisää tietoa täältä: https://fi.vikingslots.com/kasinopelit/.

Leikkaaminen kuvien reunasta

On hämmästyttävää, kuinka monta kertaa voit katsoa jonkun ottamaa valokuvaa ja kysyä: ”Miksi olet katkaissut heidän jalkansa?” Sitten he katsovat sinua tyhjästi sanoen, etteivät olleet koskaan ennen huomanneet sitä. Se on hyvin tyypillinen asia, jonka aloittelijat tekevät. Se ei ehkä aina ole jalat, mutta se voi olla jonkun käsi tai hänen päänsä. Se voi tapahtua myös arkkitehtuurissa ja maisemissa; kirkon kupolin kärki puuttuu tai puun latva puuttuu.

Luulo, että mahtavan kameran hankkiminen riittää

”Ostin tämän upean kameran ja maksoin siitä paljon rahaa, mutta valokuvani eivät näytä hyvältä.” Oletetaan, että jos sinulla on hyvä kamera, otat automaattisesti upeita valokuvia. Tämä ei pidä paikkaansa.

Se, että sinulla on hieno kamera, ei tarkoita sitä, että sinun ei tarvitse oppia ottamaan kuvia. Linssin takana oleva henkilö on vastuussa kuvien laadusta. Jos näet hämmästyttäviä valokuvia muilta valokuvaajilta, se johtuu siitä, että he ovat oppineet sommittelusta ja siitä, miten kameraa käytetään oikein. Vuoden 2020 ostetuimmat kamerat olivat Techradarin mukaan Nikon Z6, Fujifilm X-T4 ja Canon Eos R6. Mutta pelkästään hyvän kameran ostaminen ei riitä, vaan sitä tulee osata myös käyttää!

Et katso kohteesi taakse

”Katsokaa puuta, joka tulee kyseisen henkilön päästä.” Olet varmaan nähnyt tällaisiakin kuvia, joita netissä kiertää huvituksen aiheena. Jotta et itse päätyisi ottamaan sellaisia, sinun on harkittava kaikkea kehyksessä. Voit poistaa puun heidän päästään ottamalla yhden tai kaksi askelta jommalle kummalle puolelle.

Share Button
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail